Strid för öppet Sverige

Om man kikar runt lite på nätet, i synnerhet bland kommentarerna vid (numera) de flesta artiklar så kan man märka en väldigt hård ton om invandrare, människor som jobbar för ett öppet sverige, journalister och politiker. Det jag vill ta upp idag handlar mest om de människor som företrädesvis finns på ”nationella” forum, flashback, kommentarsfälten etc.

Dessa människor hävdar att de kämpar för att ta tillbaka Sverige, de hävdar att de står för demokratin och yttrandefriheten. De hävdar att de står för upp de svenska värdena.

De misstar sig.

Människor, däribland jag, som väljer att arbeta aktivt för att se till att människor som bor i Sverige ska kunna förverkliga sina drömmar trakasseras på anonyma bloggar, blir hotade över telefonen och får konstigheter med brev hemskickade. Allt för att tysta oss. Allt för att de ska få som de vill, den lilla minoritet som de faktiskt är. Det är därför otroligt glädjande att se hur expressen, sveriges radio mfl tar upp hur en ung politisk eldsjäl blir trakasserad och hotad via sin familj, i detta fall en 7-årig lillebror påväg hem från skolan. Det är viktigt att belysa hur det är att kämpa för ett mer mänskligt Sverige där vi tar tillvara på varandras kompetenser och ser möjligheter. Dels för att få styrka av sina medmänniskor i ens strid för ett öppet Sverige, dels för att visa omvärlden hur rasister och annat löst folk faktiskt beter sig.

Invandring skapar tillväxt. Invandring skapar jobb. Och invandring är billigt, om det sköts på rätt sätt. Alltså: Myndigheterna lotsar in de som kommit hit  i arbeten/praktik där deras kompetens, oavsett om de är ingenjörer, läkare eller inte ens kan läsa tas tillvara på. Det handlar om att se individen och arbeta utifrån denne.

Det måste vi bli bättre på. Därför är sådana initiativ som t.ex. SFINX oerhört effektiva och hjälper de som kommit till Sverige att få hjälp med att etablera sig i sitt nya hemland.

media: exp, sr

Med Vänlig Hälsning
Zana Hussan

15 reaktion på “Strid för öppet Sverige

 1. Bemöt alla rasistiska kommentarer som du ser på nätet. Dessa borde inte vara okommenterade och lämna någon oberörd!

  • Att bemöta dem en och en är en sak, att bemöta ett par hundra på gången är praktiskt omöjligt. Sedan så blir man ju också jävligt less på språket som sprudlar av rasistiska tillmälen och hat. Jag har också försökt bemöta-alla-metoden men man drunknar i all illvilja till slut.

 2. Jag håller med om det du skriver, att hota personer för att han/hon har andra åsikter är löjligt. Det andra håller jag inte med om. Invandringen vi har idag kan inte kallas arbetsinvandring längre, invandring skapar idag färre jobb, färre bostäder, mer splittring bland folkgrupper i samhället, mer rasism, mer pengar som går till bidrag m.m. Det finns helt enkelt inget positivt med dagens invandring längre. Det är politikerna vi ska beskylla för detta felet, det kan inte fortsätta på detta viset längre.

 3. Kan vi få någon empiri på att Invandring skapar tillväxt. Invandring skapar jobb. Och invandring är billigt i just Sverige?

  Måste ju finnas otaliga rapporter om det skulle vara ett faktum.

  • Först och främst. Tack för du kommenterar på ett sakligt sätt.

   Invandring skapar tillväxt då det skapar en efterfrågan på produkter, varor och tjänster. Invandring skapar jobb då de som flyttar hit (ska) börja jobba samtidigt som de som tidigare nämnt, skapar efterfrågan. De invandrade går inte runt nakna och slutar äta mat för de bor i Sverige.
   Invandring är billigt eftersom vi inte betalat deras uppväxt. Varken deras utbildning, sjukvård medmera, bara där har vi tjänat ett stort antal miljoner.
   Allra billigast blir det om vi lyckas visa vägen på ett adekvat sätt för de invandrade, m a o, ge dem praktik/jobb och utbildning i svenska. Då får vi ett nettotillskott nästan direkt i vår mytomspunna statskassa.

   Här har du lite källor som jag letade upp åt dig:
   Rapport från tillväxtverket:
   http://www.ifs.a.se/Global/Documents/pdf-er/Broschyren%20pdf%20f%C3%B6r%20webb.pdf

   Myten om invandring kostar:
   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/gront-ljus-till-ullenhag-om-invandringsmyt_6739593.svd

 4. Bra skrivet och jag håller med dig i den slutsats om att dessa människor som har fina utbildningar och som vi skulle kunna ha stor nytta av vad gäller deras kunskap inte tas tillvara är vederstyggligt och dumt.

 5. Mycket bra skrivet och jag håller med dig om att vi måste kunna ta personer som kommer från ett annat lands kunskaper till nytta, de kanske kan tillföra vårt samhälle något.
  Sedan anser jag att vi får inte låta oss luras av Sverige demokraterna eller någon annan liknande organisation eller parti för dom har inte vårt lands bästa för ögonen.

 6. Omtvistat, berättandet om olikheter, rasism, oförståelser, måste komma i blickfånget, talas om, annars växer frustationen till en öde hög, eller bomb. Tala är A och O.

 7. Zana, du har bra värderingar, vilka jag delar. Rasistiska kommentarer måste bemötas, artiklar motargumenteras och rasister övertygas. Vi har mycket att göra i Sverige, men om vi håller ihop och står upp när vi ser någon bli attackerad för sin etnicitet, kultur, religion, hudfärg, eller sexualitet då kommer vi kunna få bort de djuriskt instinktiva människor som fortfarande beskyller en särskild folkgrupp för this and that. Jag har själv skrivit mycket på min blogg om det och har varit aktiv på Facebook. Det är dock obehagligt att känna massans tystnad: jag har flertalet gånger argumenterar med rasister och SD:are, men har alltid bara känt att jag blir mer attackerad – aldrig är det någon som stödjer mig. Läkare Utan Gränser har mottot att ”Tystnad dödar”; om vi här i Sverige inte börjar stå upp mot all rasism, orättvisa och ignorans kommer vi verkligen inte att klara oss – men då är det inte invandrarnas fel, utan de som kallar sig ”svenska” och som tror sig försvara ”sitt” land. Zana, om det nu är ditt riktiga namn, keep it up. Du är inte ensam. Vi är fler här ute som står upp för det som är rätt. Låt rasismen aldrig falla i tystnadens acceptans.

 8. Varför inte utlysa en filmfestival där de som ogillar dessa kommentarer på ett korrekt och städat sätt får driva med kommentarerna? Jag menar, med humor fördrivs den otäcka stanken av våld, extremism mm.

 9. Vi är inte tysta. Men många av dessa rasister och Sverige demokrater är fanatiker som lägger en ilsken massa energi på att kommentera. En normal, känslomässigt mogen och empatisk människa lägger inte så mkt tid på att trycka ner sina åsikter i folks halsar. Bli inte så ledsna av att devår överrepresenterade ii bloggar och liknande…

 10. Väldigt tråkigt, tonen blir hela tiden hårdare främst som du skrev på nätet men även i samhället i stort har utgångspunkten på något sätt svängt över från att de flesta fördömt högerextremismen till att fler och fler menar att de som fördömer är de som blundar och vägrar se hotet från islam och invandringen. SD har lyckats med sin retorik, dem har fått många med sig och det är väldigt läskigt.
  Läskigt är det också att läsa om ”Tryckfrihetssällskapet” i Sydsvenskan. ( http://www.sydsvenskan.se/sverige/pa-export-danska-muslimdebatten/ ) Det är förvisso en åsikt som fortfarande räknas som väldigt extrem men att de ens får vara med i en av Sveriges största tidningar visar ändå på hur dessa idéer sprids. En av grundarna säger;
  ”muslimer nöjer sig inte nöjer sig förrän deras religion härskar över hela världen. Men det får man inte säga, enligt de styrande politikerna, för då stämplas man som rasist, fascist och högerextremist.”
  Om det där inte är rasism, vad är då rasism? Då finns ju inte rasism. Det där är så konspiratoriskt och främlingsfientligt det kan bli och som sagt är dessa idéer som sprider sig snabbt. Vi måste lyckas få ett slut på rasismen. Det är inte invandrare som skadar vårt kära land, det är rasismen.

  Läs gärna mitt inlägg om SD och deras syn på svenskhet: http://ungdomsperspektiv.wordpress.com/2012/04/15/vem-fan-ar-sd-att-franta-mig-min-svenskhet-2/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *